When Are Dependent Care Benefits Taxable?

Dependent care benefits are taxable when they cross one of four lines: the dollar amount exceeds the annual exclusion limit, it exceeds your or your spouse’s earned income, the money pays for care or people the IRS does not recognize as qualifying, or your employer’s plan fails its nondiscrimination tests. For the 2026 tax year, the exclusion limit is $7,500 for single filers and joint filers, and $3,750 for married filing separately.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 129 – Dependent Care Assistance Programs Every dollar past the ceiling, and every dollar spent outside the rules, gets added back to your wages and taxed.

Benefits Above the Annual Exclusion

The 2026 cap of $7,500 for single and joint filers (and $3,750 if you are married filing separately) was enacted by Public Law 119–21 on July 4, 2025 and applies to tax years beginning after December 31, 2025.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 129 – Dependent Care Assistance Programs It is not indexed for inflation, so it stays at $7,500 until Congress acts again.

The limit applies per household, not per child. A family with three children in daycare still shares one $7,500 ceiling. If both spouses contribute through separate employer plans, their combined excluded benefits cannot exceed $7,500 either.

Anything above the ceiling is taxable excess. Your employer is required to add it to Box 1 of your W-2, and it is subject to federal income tax, Social Security tax, and Medicare tax.2Internal Revenue Service. Child and Dependent Care Credit and Flexible Benefit Plans

Benefits Above Your Earned Income

Even inside the $7,500 cap, your allowed exclusion cannot exceed the lower of your earned income or your spouse’s earned income for the year.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 129 – Dependent Care Assistance Programs If your spouse earned $4,000 all year, your exclusion stops at $4,000 no matter how much you set aside. The rest becomes taxable wages.

There is one carve-out. A spouse who is a full-time student or who is physically or mentally unable to care for themselves is treated as earning $250 per month with one qualifying dependent, or $500 per month with two or more. That imputed income gives you a floor of up to $3,000 or $6,000 for the year during the months the spouse qualifies, so a non-earning spouse in those circumstances does not automatically wipe out your exclusion.

Care for Someone Who Doesn’t Qualify

The exclusion only covers care for a “qualifying person.” That means your child under age 13 who is your dependent, your spouse who is physically or mentally unable to self-care and lived with you more than half the year, or another dependent in the same condition who also lived with you more than half the year.3Internal Revenue Service. Publication 503 – Child and Dependent Care Expenses Reimbursements for anyone outside those categories become taxable.

The Mid-Year 13th Birthday

If your child turns 13 during the year, only care provided before the birthday qualifies. A child whose birthday is September 16 generates eligible expenses through September 15 and nothing after. DCAP money used for post-birthday care counts as excess benefits and becomes taxable. If you elected the full $7,500 expecting a full twelve months of eligible care, the back portion of the year can leave you with taxable reimbursements or forfeited funds.

Divorced and Separated Parents

Only the custodial parent can treat the child as a qualifying person. The custodial parent is the one the child lived with for the greater number of nights; if the nights are equal, it is the parent with the higher adjusted gross income.3Internal Revenue Service. Publication 503 – Child and Dependent Care Expenses The noncustodial parent cannot use DCAP dollars for that child even when a release-of-exemption agreement lets them claim the child as a dependent. There is no workaround in the regulations, and any benefits a noncustodial parent runs through a DCAP for that child are taxable.

Care That Isn’t Work-Related or Doesn’t Qualify

The care has to be work-related. You (and your spouse, if married filing jointly) must have paid for it so you could work or actively look for work.3Internal Revenue Service. Publication 503 – Child and Dependent Care Expenses Care at home, at a daycare center, with a babysitter, or at summer day camp can all qualify. Several categories cannot:

  • Overnight camps, even when the camp functions as childcare while you work.
  • School tuition from kindergarten up, which is treated as education rather than care. Preschool and pre-K that are primarily custodial generally do qualify.
  • Food and clothing, unless the cost of meals is inseparable from the care itself (such as a daycare fee that includes lunch).

Spending DCAP money on any of these pushes those amounts into your taxable wages.

Paying the Wrong Person

The identity of your care provider matters. DCAP funds cannot be used to pay your spouse, your own child under age 19 at the end of the year, or anyone you claim as a dependent. If the qualifying person is your child under 13, you also cannot pay that child’s other parent.4Internal Revenue Service. Child and Dependent Care Credit Information Reimbursements paid to any of these people make the entire payment taxable.

You also have to be able to identify the provider on your return by name, address, and taxpayer identification number. If the provider refuses to supply the information, you can still claim the exclusion if you can show due diligence, but you must report what you do have.3Internal Revenue Service. Publication 503 – Child and Dependent Care Expenses

When the Plan Fails Nondiscrimination Testing

A DCAP has to pass nondiscrimination tests under IRC Section 129(d) to keep its tax-favored status. Benefits cannot favor highly compensated employees or their dependents, eligibility must be broadly available, no more than 25 percent of all benefits can go to more-than-5-percent owners, and the average benefit for non-HCEs must be at least 55 percent of the average benefit for HCEs.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 129 – Dependent Care Assistance Programs For 2026, an HCE is an employee who earned more than $160,000 in the preceding year.5Internal Revenue Service. 2026 Amounts Relating to Retirement Plans and IRAs

If the plan fails, rank-and-file employees keep their exclusion. HCEs lose theirs. Benefits that were supposed to be tax-free are reclassified as taxable wages for every affected HCE. This outcome is outside any individual’s control: participation rates among non-HCE coworkers can sink the test even when you have followed every rule yourself. If you are above the HCE threshold, ask your benefits administrator whether the plan passed before you rely on the exclusion at filing time.

How the Taxable Amount Shows Up on Your Return

Your employer reports total dependent care benefits for the year in Box 10 of your W-2, including both your salary reduction and any direct employer contributions.6Internal Revenue Service. Employee Reimbursements, Form W-2, Wage Inquiries If part of that figure exceeds the exclusion, the employer also folds it into Box 1 as taxable wages.2Internal Revenue Service. Child and Dependent Care Credit and Flexible Benefit Plans

Any year you have an amount in Box 10, you have to complete Part III of Form 2441, even if everything falls inside the exclusion.7Internal Revenue Service. Instructions for Form 2441 Part III is the reconciliation: you enter the Box 10 amount, test it against the $7,500 statutory limit and the earned income limit, and compute any taxable excess, which flows to Form 1040 as additional wage income. Expenses you already covered with excluded DCAP dollars cannot also be used for the Child and Dependent Care Credit; completing Part III first keeps the two from overlapping.8Internal Revenue Service. Topic No. 602 – Child and Dependent Care Credit Skipping Form 2441 when Box 10 has a number is a common filing error, and the IRS tends to catch it because the agency sees Box 10 and expects the matching reconciliation on your return.

A Note on Forfeited Funds

A dependent care FSA follows use-it-or-lose-it rules and does not permit a carryover into the next plan year.9FSAFEDS. Dependent Care FSA Carryover If you do not incur enough qualifying expenses by the end of the plan year (or the end of a grace period, if your plan offers one of up to two and a half months), you forfeit the remainder. Forfeited money is not taxable, because you never received it as a benefit. You simply lose the economic value. Taxability comes from receiving benefits that break one of the rules above, not from leaving money on the table.