What Is a Qualifying Individual for Dependent Care?

A qualifying individual for the Child and Dependent Care Credit is a person whose care costs you can count toward the credit on Form 2441. Only three groups qualify: a dependent child under age 13, a dependent of any age who cannot care for themselves, or a spouse who cannot care for themselves. Whichever category applies, the person must share your home for more than half the tax year.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 21 – Expenses for Household and Dependent Care Services Necessary for Gainful Employment

The Three Categories

Internal Revenue Code Section 21 draws the lines cleanly. A person either fits one of the three groups or does not qualify at all.

A Dependent Child Under Age 13

The child must be your dependent under Section 152 and must not have turned 13 during the period for which you’re claiming expenses. Once the child reaches the 13th birthday, care expenses paid after that date no longer count.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 21 – Expenses for Household and Dependent Care Services Necessary for Gainful Employment

A Dependent of Any Age Who Cannot Care for Themselves

This covers an adult child, parent, or other dependent who is physically or mentally unable to handle their own care. The dependency rules bend for this category: the person can still qualify even if their gross income exceeds the normal dependent threshold ($5,300 in 2026), even if they filed a joint return, and even if you yourself could be claimed as a dependent on someone else’s return.2Internal Revenue Service. Rev. Proc. 2025-323Internal Revenue Service. Topic No. 602, Child and Dependent Care Credit

A Spouse Who Cannot Care for Themselves

A spouse who cannot care for themselves due to a physical or mental condition qualifies, provided they share your home for more than half the year.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 21 – Expenses for Household and Dependent Care Services Necessary for Gainful Employment

What “Incapable of Self-Care” Means

The IRS treats a person as incapable of self-care if they cannot dress, clean, or feed themselves because of a physical or mental condition, or if they need constant supervision to avoid injuring themselves or others.4Internal Revenue Service. Publication 503, Child and Dependent Care Expenses It’s a functional test, not a diagnostic one. What matters is what the person can do day-to-day, not what a chart says. Your records should still document both the nature of the condition and how long it lasted.

Relationship Rules for a Child Under 13

Standard dependency relationship rules apply. The child must be your son, daughter, stepchild, adopted child, or foster child, or a descendant of one of those (a grandchild, for instance). Siblings, half-siblings, stepsiblings, and their descendants also count.5Internal Revenue Service. Publication 501 (2025), Dependents, Standard Deduction, and Filing Information A foster child must have been placed with you by an authorized government agency or a court order.

Residency: More Than Half the Year

Every qualifying individual, whether a child, disabled dependent, or spouse, must share your principal home for more than half the tax year.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 21 – Expenses for Household and Dependent Care Services Necessary for Gainful Employment For a full calendar year, that works out to roughly 183 days.

Temporary absences don’t break the count. If the person is away because of illness, education, business, vacation, or military service, they still count as living with you, as long as it’s reasonable to expect them to return home.6Internal Revenue Service. Temporary Absence A college student living in a dorm during the school year still qualifies. So does someone hospitalized for an extended stay.

Partial-Year Qualification

If someone qualifies for only part of the year, you claim expenses only for the months they qualified. A child who turns 13 in August, for example, is a qualifying individual through the day before that birthday and no further.3Internal Revenue Service. Topic No. 602, Child and Dependent Care Credit The same partial-year logic applies to a dependent whose disability began or ended mid-year, or a spouse who moved in or out during the year.

Identification Numbers You Must Report

You have to list each qualifying individual’s name and taxpayer identification number on Form 2441. For most people, that’s a Social Security number. A nonresident or resident alien without an SSN needs an Individual Taxpayer Identification Number. If a child has been placed with you for adoption but doesn’t yet have an SSN, you can apply for an Adoption Taxpayer Identification Number using Form W-7A.4Internal Revenue Service. Publication 503, Child and Dependent Care Expenses A missing or wrong number gets the credit reduced or denied outright.

Divorced or Separated Parents

When parents live apart, the qualifying child belongs to the custodial parent, meaning the parent the child slept with for the greater number of nights. If the nights were equal, the IRS assigns the child to the parent with the higher adjusted gross income.7Internal Revenue Service. Claiming a Child as a Dependent When Parents Are Divorced, Separated or Live Apart

Here’s the part that trips people up. A noncustodial parent can claim the dependency exemption if the custodial parent signs Form 8332 releasing it.8Internal Revenue Service. Form 8332 (Rev. December 2025) But the Child and Dependent Care Credit does not follow that release. The credit stays with the custodial parent because it depends on the residency test, not on who claims the dependency. Having the signed Form 8332 in hand does not turn a noncustodial parent’s child into a qualifying individual for this credit.

Care Providers Who Don’t Qualify

Identifying a qualifying individual is only part of the picture. Some care arrangements are disqualified regardless of who the care is for. You cannot claim payments made to your spouse, to anyone you can claim as a dependent, to your own child who is under 19 (even if not your dependent), or, if your qualifying individual is your child under 13, to that child’s other parent.4Internal Revenue Service. Publication 503, Child and Dependent Care Expenses Payments to other relatives, such as a grandparent, aunt, or adult sibling, do qualify as long as that person isn’t your dependent.

Before You File

Confirm three things for each person whose care you plan to claim. First, they fit one of the three categories on the day you paid the expense. Second, they lived with you more than half the year, counting temporary absences as time at home. Third, you have their correct taxpayer identification number for Form 2441. If any of those pieces is missing, the person is not a qualifying individual for that expense, no matter what the care cost.