What Happens If You Use All Your FSA and Quit?

If you spend your entire health care FSA balance and then quit, you keep the money. Federal cafeteria plan rules bar your employer from billing you for the difference between what you spent and what you actually contributed through payroll. Elect $3,400, spend it all on a February surgery, resign in March after only a few hundred dollars in deductions, and you owe nothing back.

Why the Money Is Yours to Keep

A health care FSA works differently from a savings account. When you pick an annual election — up to $3,400 for 2026 — your employer divides it into equal payroll deductions across the year.1Internal Revenue Service. IRS Releases Tax Inflation Adjustments for Tax Year 2026 But a federal regulation called the uniform coverage rule requires that your full election be available for reimbursement on the first day of the plan year, even though you’ve contributed nothing yet.2eCFR. 26 CFR 1.125-5 – Flexible Spending Arrangements

The regulation is explicit: the maximum reimbursement available at any point in the coverage period cannot be tied to how much you’ve contributed so far. Your employer accepts that risk as the cost of offering the benefit. If you spend more than you’ve paid in and then leave, the reimbursement you received was a legitimate benefit under a tax-qualified plan, not a loan.2eCFR. 26 CFR 1.125-5 – Flexible Spending Arrangements

Consider the math. You elect $3,400 and get paid biweekly, so roughly $130.77 comes out of each check. A $3,400 dental procedure is reimbursed in January. You resign after four paychecks, having contributed about $523. Your employer is out roughly $2,877 and has no legal mechanism to recover it.

What Your Employer Cannot Do at Termination

Some employers try to close the gap by taking a larger deduction from your final paycheck. That isn’t allowed. Cafeteria plan rules prohibit accelerating your FSA contributions, meaning your employer cannot pull a lump sum from your last check to cover what you haven’t yet paid in.3Department of the Treasury. Proposed Income Tax Regulations Under Section 125 This holds even if you signed a payroll authorization form during onboarding that appears to permit it.

The consequences for getting this wrong are serious enough that most payroll departments won’t try. If the IRS determines the plan is administered improperly, the entire cafeteria plan can be disqualified, stripping the tax-exempt status of every participant’s contributions and creating tax liability for the whole organization.4Internal Revenue Service. FAQs for Government Entities Regarding Cafeteria Plans The standard practice is to run the final check with only the normal per-pay-period deduction and absorb the shortfall.

Do You Owe Taxes on the Overspent Amount?

No. The difference between what you spent and what you contributed is not treated as taxable income. Reimbursements paid for qualified medical expenses under a properly administered cafeteria plan stay excluded from federal income tax, Social Security tax, and Medicare tax, regardless of whether you stayed long enough to complete all your deductions.5Internal Revenue Service. Publication 969, Health Savings Accounts and Other Tax-Favored Health Plans You won’t get a bill from the IRS, and your employer won’t add the overspent amount to your W-2.

The only scenario where FSA reimbursements become taxable is a plan-level compliance failure, such as a plan that doesn’t properly verify expenses. That’s an employer problem, not something triggered by overspending and leaving.

When Your FSA Coverage Ends

Your FSA coverage typically stops on your last day of work, or the last day of the month, depending on the plan. After that date, new expenses aren’t eligible for reimbursement. A prescription filled the day after coverage ends won’t be covered, even if funds remain in the account.5Internal Revenue Service. Publication 969, Health Savings Accounts and Other Tax-Favored Health Plans

Most plans give you a run-out period to submit claims for expenses you incurred while still covered. Run-out periods commonly last 60 to 90 days after termination, giving you time to gather receipts and file for reimbursement. Your employer’s Summary Plan Description will state the exact deadline. Once it closes, any unsubmitted claims and remaining funds are permanently forfeited.

A run-out period only extends the paperwork deadline, not the coverage. A grace period, which lets you incur new expenses using prior-year funds, is a different concept and generally applies at the end of the plan year rather than to mid-year terminations.

Should You Elect COBRA for the FSA?

When you leave, your employer is generally required to offer COBRA continuation for the health care FSA, similar to medical insurance. Electing COBRA lets you keep contributing to and spending from the account through the end of the plan year, but you pay the full contribution yourself plus an administrative fee of up to 2 percent.

If you’ve already spent the account down, COBRA rarely makes sense. There’s no remaining balance to draw from, and you’d be paying premiums for access to nothing. COBRA is worth considering only when unspent funds exceed the total premiums you’d pay for the rest of the year. Without it, your ability to use the FSA ends at termination, aside from submitting claims for expenses incurred while covered.

Starting a New Job the Same Year

If you take a new job in the same calendar year, you can enroll in that employer’s FSA and elect up to the full $3,400 limit, even if you already maxed out the account at your previous job.1Internal Revenue Service. IRS Releases Tax Inflation Adjustments for Tax Year 2026 The contribution limit applies per employer, not per person. Two unrelated employers each carry their own $3,400 cap.

Your new employer’s plan may impose a waiting period, and you may need to wait for open enrollment unless starting a new job qualifies as a mid-year enrollment event, which it typically does. If the new plan has a carryover provision, it only applies to unused funds within that plan; you can’t roll a leftover balance from your old employer into a new FSA.

One Thing This Doesn’t Apply To: Dependent Care FSAs

Everything above concerns health care FSAs. Dependent care FSAs work differently, and the difference matters if you’re planning around a job change. The uniform coverage rule does not apply to dependent care accounts.6Internal Revenue Service. Notice 2013-71 You can only be reimbursed up to what you’ve actually contributed so far.

That means you cannot overspend a dependent care FSA. Contribute $1,000, incur $2,500 in child care costs, and you’ll be reimbursed $1,000. Quit before contributing more, and the remaining $1,500 in expenses won’t be covered. Front-loading dependent care claims before resigning doesn’t produce the same result that front-loading medical claims does.