Is Tuition Reimbursement a Taxable Fringe Benefit? The $5,250 Rule

Employer tuition reimbursement is generally not taxable up to $5,250 per calendar year, provided the employer runs a qualifying educational assistance program under Section 127 of the Internal Revenue Code. Anything your employer pays above that ceiling is treated as taxable wages and shows up on your W-2, unless the coursework separately qualifies as a working condition fringe benefit. Whether tuition reimbursement is taxable, then, comes down to three things: how the employer’s plan is structured, how much you receive in the year, and how closely the education ties to your current job.

The $5,250 Tax-Free Ceiling

For 2025 and 2026, the annual exclusion under Section 127 is $5,250. Anything an employer provides above that amount is treated as taxable wages. The employer must add the excess to your W-2 and withhold income tax at your regular rate, and the excess is also subject to the 6.2 percent Social Security tax and the 1.45 percent Medicare tax. If you earn above $200,000 (or $250,000 filing jointly), the additional 0.9 percent Medicare surtax applies to the excess as well.

Starting in 2027, the $5,250 cap will be indexed for inflation and will adjust upward each year.

What the Employer’s Program Has to Look Like

The exclusion only works if the employer maintains a qualifying educational assistance program. That means a separate written plan providing educational assistance exclusively to employees, with reasonable notice to eligible workers about how the program operates.

The plan also has to pass nondiscrimination rules. It cannot disproportionately benefit highly compensated employees or their dependents, and no more than 5 percent of the total educational assistance paid out during the year can go to individuals (or their spouses or dependents) who own more than 5 percent of the company.

One rule catches employers off guard: the plan cannot let employees choose between educational assistance and other taxable compensation such as a higher salary or a cash bonus. If you have the option to take cash instead, the entire benefit becomes taxable, even if you actually use the money for tuition. The IRS looks at both the written plan and the employer’s real-world practices when checking this.

The plan does not have to be funded in advance. Straight reimbursement after you incur the expense is fine.

What the Tax-Free Treatment Covers

Under a Section 127 program, tax-free reimbursement covers tuition, fees, books, supplies, and equipment used for coursework. The coursework does not have to relate to your current job or even to the employer’s business. An accountant can use the benefit toward an art history degree. Graduate and undergraduate coursework are treated identically, so an MBA or a law degree qualifies for the same $5,250 exclusion as undergraduate classes.

Some expenses do not qualify:

  • Meals, lodging, and transportation costs tied to attending school.
  • Tools and supplies you keep after the course ends, unless the curriculum specifically requires them.
  • Courses involving sports, games, or hobbies, unless they have a reasonable connection to the employer’s business or are part of a degree program.

Professional certification and exam fees can fall within the “fees” category. IRS Publication 15-B notes that costs above $5,250 for such items may still be excluded as a working condition fringe benefit if the education maintains or improves skills required in your current job. Employer-paid CPA exam prep for a working accountant is the standard example.

When Amounts Above $5,250 Can Still Escape Tax

Reimbursement over the annual cap is not automatically taxable. If the education qualifies as a working condition fringe benefit under Section 132, the excess can be excluded with no dollar limit. To qualify, the coursework has to meet the tests that would have made it deductible as a business expense if you had paid for it yourself:

  • It maintains or improves the skills required in your current job, or
  • Your employer or a law or regulation requires it for you to keep your current position, salary, or professional status.

Two categories never qualify, even when the employer requires them. Education that meets the minimum requirements to enter a new profession does not count. Neither does education that qualifies you for a new trade or business. An employer paying for a paralegal to attend law school cannot exclude those costs as a working condition fringe, because the degree opens the door to a different profession.

Student Loan Payments Share the Same Cap

Employer payments toward your student loans qualify for the same tax-free treatment under Section 127. The CARES Act first added this benefit for payments made after March 27, 2020, and the One Big Beautiful Bill Act (P.L. 119-21) made it permanent, so employer student loan payments made after 2025 continue to qualify.

The $5,250 cap applies to the combined total of tuition reimbursement and student loan payments, not to each separately. If you receive $3,000 in tuition reimbursement during the year, only $2,250 of student loan payments from the same employer can be tax-free.

The loan has to be a qualified education loan taken out for your own education, not a spouse’s or dependent’s. Private education loans qualify along with federal loans.

Interaction with Education Tax Credits

You cannot claim an education tax credit for expenses that were already paid with tax-free employer reimbursement. The rule applies to both the American Opportunity Tax Credit and the Lifetime Learning Credit.

When you calculate either credit, subtract the tax-free assistance from your qualified education expenses first. If you paid $8,000 in tuition and received $5,250 tax-free from your employer, only $2,750 counts toward the credit.

The American Opportunity Tax Credit is worth up to $2,500 per eligible student per year, with income phase-outs starting at $80,000 for single filers and $160,000 for joint filers. The Lifetime Learning Credit is worth up to $2,000 per return. Both shrink or disappear at higher incomes. If your total education spending is well above $5,250, it can be worth comparing the tax savings from the employer exclusion against the credit you would get by paying part of the tuition yourself.

If You Have to Pay the Reimbursement Back

Many tuition reimbursement agreements include a clawback: stay with the employer for a set period, often one to two years after finishing the coursework, or repay some or all of the benefit.

The tax handling depends on timing. Repay in the same calendar year you received the benefit, and it simply reduces your taxable wages for that year. Repay in a later year, and you may be able to deduct the repaid amount. When the repayment is more than $3,000, the code lets you either take the deduction in the current year or recompute the prior year’s tax as if you had never received the income, whichever produces the lower tax.

Enforceability of the clawback itself is a matter of state contract law. A clause generally has to be clearly written, signed before you start receiving benefits, and reasonable in scope. Courts have declined to enforce repayment terms they viewed as overly burdensome.