Is DIC Taxable Income? VA Rules for Survivors, SBP, and EITC

DIC is not taxable income. Dependency and Indemnity Compensation paid by the VA to surviving spouses, children, and parents is exempt from federal income tax, no state taxes it, and the VA does not send you a 1099 or W-2 for it. You do not report these payments on your tax return.

Why DIC Is Tax-Free

The exemption is written into federal law. Under 38 U.S.C. 5301, all payments made under laws administered by the VA “shall be exempt from taxation.” That one sentence covers DIC along with disability compensation, VA pension, and every other VA-administered benefit. The protection applies both to the payment itself and to the money once it reaches your bank account.

The IRS says the same thing from its side. Publication 525 lists “disability compensation and pension payments” paid to veterans or their families as nontaxable income. The publication also excludes grants for wheelchair-accessible homes, grants for specially adapted vehicles, veterans’ insurance proceeds, and death gratuity payments. None of this counts toward gross income for federal tax purposes.

States follow suit. Even in states with a broad income tax, DIC payments are exempt. There is no state-level income tax bill waiting on these payments.

Retroactive Lump Sums Are Tax-Free Too

When the VA approves a claim with a retroactive effective date, the first payment can cover months or even years of back benefits. That lump sum is still tax-free. The exemption in 38 U.S.C. 5301 draws no line between regular monthly payments and retroactive awards, so there is nothing to spread across tax years and nothing to report.

What This Means When You File

Because the VA issues no tax form for DIC, there is nothing to enter on your Form 1040. Leave it off the return entirely.

This matters more than it looks. If you accidentally include DIC as income, you inflate your adjusted gross income and can trigger tax on Social Security benefits that would otherwise be tax-free. Social Security becomes partially taxable once combined income (adjusted gross income, plus tax-exempt interest, plus half your Social Security) exceeds $25,000 for single filers or $32,000 for joint filers. Adding DIC into that calculation by mistake can push you over the line.

DIC and the Earned Income Tax Credit

DIC is not earned income for the Earned Income Tax Credit. The IRS excludes military disability pensions and VA rehabilitation payments from its earned income definition. If DIC is your only income, you will not qualify for the EITC. If you also have wages or self-employment income, DIC does not reduce or disqualify your EITC, because it simply is not counted either way.

If You Also Receive SBP

Many military surviving spouses receive both DIC from the VA and a Survivor Benefit Plan annuity from the Department of Defense. The two have very different tax treatment, and the distinction matters at filing time.

Before 2023, SBP payments were reduced dollar-for-dollar by the amount of DIC received. Congress eliminated that offset on January 1, 2023, so surviving spouses now receive both payments in full.

DIC is tax-free. SBP is taxable. The Defense Finance and Accounting Service will send you a Form 1099-R each year for your SBP annuity, and that amount goes on your federal return. The VA sends nothing for DIC. If you receive both, only the SBP portion is reported.

Other VA Benefits Follow the Same Rule

Survivors often interact with other VA benefits, and nearly all share the same tax-free status.

  • VA disability compensation paid to veterans for service-connected conditions is tax-free.
  • VA pension payments to low-income wartime veterans and their survivors are not taxable.
  • GI Bill education benefits are tax-free, including tuition, fees, books, and housing allowances. If you also claim an education tax credit, you must subtract VA education payments from the expenses used to calculate the credit.
  • Specially adapted housing grants and vehicle grants are not considered income at all.
  • The VA home loan guaranty itself carries no tax consequence.

Tax-Free Is Not the Same as “Doesn’t Count”

DIC is not taxable, but it can still count as income for federal assistance programs that use their own income definitions. For SNAP, VA benefits are counted toward household income when determining eligibility. Medicaid rules depend on whether your state uses Modified Adjusted Gross Income (MAGI) or older income-counting methods for your eligibility category. Under MAGI rules, DIC generally does not count, because it is excluded from adjusted gross income. Under the non-MAGI methods used for aged or disabled applicants in some cases, states may count DIC as income.

When you apply for any means-tested program, disclose your DIC payments if asked. The program’s own income rules, not the tax code, decide whether the payments affect your eligibility.