Is Changing Ownership on an Annuity a Taxable Event?

Changing ownership on an annuity is a taxable event in most situations. Under Internal Revenue Code Section 72(e)(4)(C), transferring a non-qualified annuity contract to someone else without receiving full payment in return forces the original owner to recognize the built-in gain as ordinary income in the year of the transfer. The only statutory exception is a transfer between spouses or one made incident to divorce. A few other moves that feel like ownership changes, such as swapping one contract for another or updating a beneficiary, follow different rules and often avoid tax, but the default rule for handing an annuity to another person catches more people than they expect.

How the Taxable Gain Is Calculated

The statute measures the gain using the contract’s cash surrender value at the time of transfer, not its fair market value. Cash surrender value is what the insurance company would pay you if you cancelled the contract, and it can be lower than fair market value when surrender charges still apply. Your taxable gain is the cash surrender value minus your investment in the contract, which is the total premiums you paid minus any tax-free amounts you previously withdrew.

All of the gain is ordinary income. It does not get the lower capital gains rate.

Say you invested $80,000 in premiums over several years and previously withdrew $5,000 tax-free. Your investment in the contract is $75,000. If the cash surrender value at transfer is $120,000, your taxable gain is $45,000, and that $45,000 lands on your return as ordinary income for the year.

The new owner’s basis is not stuck at the original figure. Their investment in the contract becomes your old basis plus the gain you recognized, so in the example above the new owner starts with $120,000 of basis. That prevents the same gain from being taxed twice when the new owner eventually takes distributions.

The 10% Early Withdrawal Penalty

If you are under age 59½ when the taxable transfer occurs, the IRS treats the recognized gain the same way it treats an early distribution. You owe an additional 10% penalty on top of the ordinary income tax. On a $45,000 gain, that is another $4,500.

Two exceptions matter here. The 10% penalty does not apply if the transfer happens because of the owner’s death, and it does not apply if the owner is totally and permanently disabled at the time of transfer. The list of exceptions for annuities is narrower than the list for 401(k)s and other qualified plans.

The Spouse and Divorce Exception

The one explicit carve-out from the annuity transfer rule covers transfers between spouses and former spouses incident to divorce. When it applies, the original owner recognizes no gain, and the receiving spouse steps into the original cost basis and keeps the tax-deferred status as if they had owned the contract all along.

To qualify under Section 1041, the transfer must occur while the couple is still married, happen within one year after the marriage ends, or be related to the end of the marriage. Transfers made under a divorce decree or separation agreement almost always satisfy this requirement. The receiving spouse carries the same investment-in-the-contract figure forward and will owe tax on the accumulated gain when they eventually take distributions or surrender the contract.

Changing the Annuitant or Beneficiary Is Not the Same Thing

Changing who owns the contract triggers tax. Changing the annuitant or the beneficiary does not. The terms sound interchangeable, but they do different work in the contract.

The annuitant is the person whose life expectancy determines how long payments last. Swapping the annuitant while keeping the same owner is an administrative update, not a transfer of property. No money changes hands and no tax consequence follows. Some contracts restrict annuitant changes, so check with the insurance company, but the IRS does not treat it as a distribution.

The beneficiary has no rights to the contract’s value until the owner or annuitant dies. Updating a beneficiary designation is a paperwork exercise. You can change beneficiaries as often as you like without any tax impact.

A related boundary: a Section 1035 exchange, where you replace one annuity with another and the insurer sends the funds directly to the new carrier, is not an ownership change at all. You remain the owner and your original cost basis carries over. If you take a check and then buy a new annuity, though, you have made a taxable surrender followed by a new purchase, not a 1035 exchange.

Transferring an Annuity to a Trust, Corporation, or LLC

Moving an annuity to a corporation, partnership, or certain trusts creates a separate and potentially worse tax problem. Under Section 72(u), any annuity held by a “non-natural person” loses its tax-deferred status entirely. The contract is no longer treated as an annuity for tax purposes, and each year’s growth is taxed as ordinary income to the entity that holds it.

The statute carves out an exception for trusts or entities holding the contract “as an agent for a natural person.” A grantor trust generally falls within that exception because the IRS treats a grantor trust as an extension of the person who created it. As long as the grantor is the original owner of the annuity, placing the contract in a grantor trust should not strip away tax deferral under 72(u). The annuity transfer rule in 72(e)(4)(C) only lists one exception (spousal and divorce transfers) and does not separately list grantor trusts. The prevailing view among tax practitioners is that no real transfer has occurred because a grantor trust is disregarded for income tax purposes, but the IRS has not issued definitive rulings on the point. Get professional guidance before moving forward.

Non-grantor trusts, corporations, and LLCs that are not acting as agents for a natural person will kill the deferral. Once 72(u) applies, you cannot undo it by transferring the contract back to an individual.

Donating an Annuity to Charity

A common misconception holds that donating a commercial annuity to a qualified charity avoids income tax on the embedded gain. It does not. The general rule of Section 72(e)(4)(C) still applies because there is no charitable exception in the statute. The donor recognizes the difference between cash surrender value and investment in the contract as ordinary income in the year of the transfer.

You may receive a charitable deduction that partially offsets that income, but the deduction is limited by adjusted gross income caps and may not fully cover the recognized gain. If your goal is to benefit a charity with an annuity, naming the charity as the contract’s beneficiary rather than transferring ownership during your lifetime typically produces a better result, because the charity can receive the death benefit free of income tax.

When the Owner Dies

Death is one scenario where annuity ownership changes hands without 72(e)(4)(C) applying to the deceased owner. Section 72(s) governs what happens next, and the rules depend on who inherits and whether payments had already begun.

If the owner dies before the annuity start date, the entire interest generally must be distributed within five years of death. A named beneficiary who is a natural person can stretch distributions over their own life expectancy instead, as long as those payments begin within one year of the owner’s death. A surviving spouse gets the most favorable treatment and can step into the contract as the new holder, continuing to defer taxes as if the annuity were their own.

The beneficiary owes ordinary income tax on any gains received, but the 10% early withdrawal penalty does not apply to distributions made after the owner’s death.

Reporting the Transfer

When a taxable ownership transfer occurs, the insurance company reports the deemed distribution to both the IRS and the original owner on Form 1099-R. The form shows the gross distribution and the taxable portion, and the distribution code indicates the nature of the transaction, including whether it was a premature distribution subject to the 10% penalty.

The original owner reports the taxable gain as ordinary income on Form 1040. The 10% penalty, if it applies, goes on Schedule 2, and Form 5329 may also be needed if the 1099-R does not already carry an exception code that fits your situation.

The new owner should keep documentation of the transfer, including the recognized gain and the resulting adjusted basis. That paperwork establishes the higher investment-in-the-contract figure that will reduce taxable income on future distributions. Without it, you risk paying tax on gains the previous owner already paid tax on, and reconstructing the numbers years later can be difficult.