Is Accident Insurance Tax Deductible? Premiums and Payouts

For most individuals, accident insurance is not tax deductible. The premiums you pay for a stand-alone accident policy generally fail the IRS definition of “medical care” because the policy pays a fixed dollar amount for a covered injury rather than reimbursing your actual medical bills. Payouts are a separate question with a more favorable answer, and the tax result turns almost entirely on who paid the premiums and whether those dollars had already been taxed.

Why Individual Premiums Usually Fail the Medical-Care Test

Federal law lets you deduct unreimbursed medical expenses that exceed 7.5% of adjusted gross income, but only if you itemize on Schedule A instead of taking the standard deduction.1Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 213 – Medical, Dental, Etc., Expenses Insurance premiums only count toward that total when the policy covers “medical care” as the IRS defines it, and most accident policies do not.

The federal regulation gives a direct example on point: a policy providing an indemnity for loss of life, limb, or sight is not insurance covering medical care expenses.2eCFR. 26 CFR 1.213-1 – Medical, Dental, Etc., Expenses So if your policy pays $1,000 for a broken arm no matter what the hospital actually charges, that premium cannot be deducted as a medical expense.

There is a narrow exception. Some supplemental accident policies bundle indemnity coverage with a medical-reimbursement component. The medical-reimbursement portion of the premium can qualify for the deduction, but only if the insurer either states the charge separately in the contract or provides a separate written breakdown.1Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 213 – Medical, Dental, Etc., Expenses Without that breakdown, the entire premium is non-deductible, and most stand-alone accident policies have no medical-care component at all.

When a Business Can Deduct Accident Insurance Premiums

When a business pays accident insurance premiums for its employees, those premiums are deductible as ordinary and necessary business expenses.3Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 162 – Trade or Business Expenses The employer’s payments are not treated as wages, so they are also exempt from Social Security, Medicare, and federal unemployment taxes.4Internal Revenue Service. Employee Benefits The coverage itself is excluded from the employee’s gross income under Section 106.5Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 106 – Contributions by Employer to Accident and Health Plans

Self-Employed Individuals

Self-employed people can deduct premiums for insurance that constitutes “medical care” as an above-the-line deduction, without itemizing.6Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 162 – Trade or Business Expenses – Section: 162(l) The same Section 213 limitation applies, though. A stand-alone accident policy paying a flat $500 per broken bone does not meet the medical-care standard. If the policy bundles a medical-reimbursement component, only that portion qualifies.

S-Corporation Shareholders Over 2%

Shareholders who own more than 2% of an S corporation get a hybrid treatment. The S corporation can deduct accident insurance premiums paid on behalf of these shareholder-employees, but the premiums must be included in the shareholder’s W-2 wages in Box 1. The added wages are not subject to Social Security, Medicare, or unemployment taxes, as long as the plan covers a class of employees rather than only the shareholder.7Internal Revenue Service. S Corporation Compensation and Medical Insurance Issues The shareholder can then claim the self-employed health insurance deduction on a personal return for the medical-care portion.

Payouts When You Paid the Premiums Yourself

If you pay accident insurance premiums with your own after-tax money, the payouts you receive after an injury are excluded from gross income. You do not report them on your tax return.8Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 104 – Compensation for Injuries or Sickness That applies whether the check covers a hospital stay, a broken bone, or any other covered accident. You already paid tax on the money used for premiums, so the IRS does not tax the benefit a second time. Regardless of payout size, the full amount arrives tax-free.

Payouts When Your Employer or a Cafeteria Plan Paid the Premiums

When your employer pays the premiums and does not include those payments in your taxable wages, the default rule flips: payouts from the plan are included in your gross income.9Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 105 – Amounts Received Under Accident and Health Plans The same result applies when you pay premiums through a Section 125 cafeteria plan with pre-tax dollars deducted from your paycheck.10Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 125 – Cafeteria Plans Because the premium dollars were never taxed, the IRS taxes the benefit when it comes out.

Two exceptions pull most legitimate claims back out of taxable income.

Reimbursements of Actual Medical Expenses

If the plan reimburses you for actual medical expenses you incurred, those reimbursement amounts are excluded from gross income under Section 105(b).11Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 105 – Amounts Received Under Accident and Health Plans – Section: 105(b) Break your wrist, spend $3,000 on treatment, get $3,000 back from the plan: that reimbursement is tax-free even though your employer paid the premiums. The payout must match actual medical costs to qualify.

Payments for Permanent Injury

Payouts for the permanent loss or loss of use of a body part, or for permanent disfigurement, are excluded from gross income as long as the payment is calculated by the nature of the injury rather than time missed from work.12Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 105 – Amounts Received Under Accident and Health Plans – Section: 105(c) A $10,000 payment for the loss of a finger based on a benefit schedule tied to the injury qualifies. A payment calculated as four weeks of lost wages does not.

Payouts that fall into neither exception are taxable. If an employer-funded plan pays a $2,000 flat benefit for a hospital admission and you did not spend $2,000 on medical care, the excess over your actual medical costs is taxable income. Some employees deliberately pay their accident premiums after-tax even when a cafeteria plan is available, specifically to keep the payouts tax-free. Whether that trade-off makes sense depends on your premium cost, your tax bracket, and how likely you are to file a claim.

Accidental Death Benefits Paid to a Beneficiary

When an accident policy includes an accidental death benefit and the insured dies, proceeds paid to a named beneficiary are generally excluded from gross income. Federal law excludes amounts received under a life insurance contract paid by reason of the insured’s death, and accidental death benefits that function the same way fall under the same rule.13Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S.C. 101 – Certain Death Benefits The beneficiary does not report the lump sum as income, regardless of who paid the premiums. If the insurer holds the benefit and pays interest before distribution, the interest portion is taxable to the beneficiary.

How Payouts Interact With a Medical Expense Deduction

If you itemize medical expenses, you must reduce your total deductible expenses by any insurance reimbursements you received during the year. The IRS carves out an exception for accident payouts tied to the injury itself. You do not need to reduce your medical expense deduction by payments received for permanent loss or loss of use of a body part, loss of sight or hearing, or disfigurement, as long as those payments are based on the nature of the injury rather than the amount of your medical bills.14Internal Revenue Service. Publication 502, Medical and Dental Expenses

Any portion of the payout that is specifically designated for medical costs must be subtracted from your deductible medical expenses. If you are reimbursed in a later year for medical costs you already deducted, you generally report the reimbursement as income in the year you receive it, up to the amount you previously deducted.

HSAs and FSAs Will Not Cover These Premiums

One boundary worth stating because people assume otherwise: accident insurance premiums are not a qualified expense for a Health Savings Account or a Flexible Spending Account. HSAs can pay for long-term care insurance, COBRA, coverage during unemployment, and Medicare premiums after 65, but accident insurance is not on that list. FSAs do not cover health insurance premiums at all. Using HSA funds for an ineligible expense triggers income tax on the withdrawal plus a 20% additional tax; after age 65 the 20% penalty disappears but the distribution is still taxable.15Internal Revenue Service. Publication 969 (2025), Health Savings Accounts and Other Tax-Favored Health Plans