Does Daycare Count as School for Tax Purposes?

For tax purposes, daycare does not count as school, and that distinction usually works in your favor. The IRS treats daycare, nursery school, and preschool as care rather than education, which is exactly what makes those expenses eligible for the Child and Dependent Care Credit and a Dependent Care Flexible Spending Account. The same classification is why you cannot use a 529 plan to pay daycare tuition. The line the IRS draws is kindergarten: below it, expenses are care; at or above it, expenses are education.

The Child and Dependent Care Credit

The main federal tax break daycare unlocks is the Child and Dependent Care Credit. You can claim it if you pay for care of a child under 13 so that you and your spouse, if filing jointly, can work or actively look for work. The credit covers a percentage of up to $3,000 in qualifying expenses for one child, or $6,000 for two or more children.1Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses The percentage runs from 20% to 35% depending on your adjusted gross income, with lower-income households getting the higher rate.2Internal Revenue Service. Summer Day Camp Expenses May Qualify for a Tax Credit

This is where the “not school” classification helps you. All expenses for nursery school, preschool, and similar programs below the kindergarten level count as care expenses, even when the program includes structured learning like letters and numbers.1Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses The IRS example is a 3-year-old in a nursery school that provides lunch and educational activities alongside childcare. Because the educational components are incidental to the care, you count the full cost toward the credit without splitting anything out.

To claim the credit, file Form 2441 with your tax return and report each provider’s name, address, and taxpayer identification number.3Internal Revenue Service. Instructions for Form 2441 (2025) If a provider refuses to give you their identification number, you can still claim the credit by showing you made a good-faith effort to obtain it.

Dependent Care Flexible Spending Accounts

If your employer offers a Dependent Care FSA, you can set aside pre-tax dollars to pay for daycare. For 2026, the maximum annual exclusion is $7,500 per household, or $3,750 if you are married filing separately.4Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 129 – Dependent Care Assistance Programs That is a significant increase from the $5,000 cap that applied in prior years, so families paying for full-time daycare can shelter substantially more income from taxes starting in 2026.

The same care-versus-education rules apply. Eligible expenses must be for the care of a child under 13 so you can work. Preschool and daycare fees qualify in full. Registration fees and agency placement fees also qualify, as long as care is actually provided. A forfeited deposit where care never happens does not count.1Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses

One trap to know: Dependent Care FSA funds generally follow a use-it-or-lose-it rule. Unlike a Health FSA, the dependent care version does not offer a carryover option. Some employers provide a grace period of up to two and a half months into the following year to incur expenses, but not all plans include this feature.5FSAFEDS. What Is the Use or Lose Rule – FAQs Estimate your daycare costs carefully before electing a contribution amount.

Coordinating the FSA With the Credit

You cannot double-dip. Any daycare expenses reimbursed through a Dependent Care FSA reduce the dollar limit you can use for the Child and Dependent Care Credit on a dollar-for-dollar basis. If you have two children and exclude $7,500 through your FSA, your remaining credit-eligible expense cap drops to zero, because the FSA exclusion exceeds the credit’s $6,000 limit.

For most families with two working parents and moderate-to-high incomes, the FSA provides a larger tax benefit than the credit. Single parents or lower-income households with a smaller tax rate sometimes benefit more from the credit. Running the numbers both ways before open enrollment is worth the effort.

Why 529 Plans Do Not Cover Daycare

The other side of daycare’s classification is that education savings accounts do not reach it. Since 2018, 529 plans allow tax-free withdrawals of up to $10,000 per year for tuition at an elementary or secondary public, private, or religious school.6Internal Revenue Service. 529 Plans: Questions and Answers That expansion stopped at elementary school. Preschool tuition, daycare fees, and pre-kindergarten programs are not eligible for tax-free distributions under any current federal provision. Even a daycare center with a rigorous academic curriculum does not meet the definition of an elementary school for 529 purposes.

If you withdraw 529 funds to pay for daycare, the earnings portion of that distribution gets hit with income tax plus a 10% additional tax penalty.7Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 529 – Qualified Tuition Programs The principal you originally contributed comes back tax-free because you already paid tax on it, but the penalty on earnings can be steep if the account has grown.

The practical takeaway: keep your 529 funds invested for kindergarten and beyond. Use the Child and Dependent Care Credit and a Dependent Care FSA to offset daycare costs during the preschool years.

Summer Day Camps

Day camp fees for children under 13 qualify for both the Child and Dependent Care Credit and Dependent Care FSA reimbursement, as long as the camp lets you work. This applies to general recreation camps, sports camps, and academically focused programs alike. Overnight camps are excluded from both benefits.2Internal Revenue Service. Summer Day Camp Expenses May Qualify for a Tax Credit

This is one area where parents regularly leave money on the table. If you spend $2,000 on a summer day camp and forget to include it on Form 2441, you are giving up a credit worth $400 to $700 depending on your income.

Kindergarten and Mixed Programs

The classification shifts once a child reaches kindergarten. Expenses for kindergarten and above are not care expenses, so tuition for those grades cannot be claimed under the credit.1Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses If your kindergartner or older child attends a program that bundles academic instruction with before-school or after-school supervision, only the care portion qualifies. Ask the provider for a breakdown separating tuition from care fees. Before-school care, after-school care, and summer day camps remain eligible for school-age children under 13.

One boundary worth flagging: this article addresses daycare’s status for federal tax purposes. Daycare also does not satisfy state compulsory school attendance laws, but those laws generally apply once a child reaches age 5 or 6, so they rarely intersect with the daycare years. If you are weighing whether to hold a child in daycare past your state’s kindergarten cutoff, check your state’s specific rules rather than assuming daycare substitutes for enrollment.