Do Auction Houses Report Sales to the IRS? 1099 Forms and the 28% Rate

Yes, auction houses do report sales to the IRS in most cases. The form depends on how the sale is handled: when the auction house acts as a broker, it files Form 1099-B; when payments run through an online platform or third-party processor, you’ll get a Form 1099-K once you cross $20,000 in gross payments and more than 200 transactions in a calendar year. Either way, any gain is taxable whether or not a form ever reaches the IRS.

Broker Sales and Form 1099-B

An auction house that directly handles the sale of securities, commodities, or certain other property is a broker under federal tax law. The statute requires every person doing business as a broker to file a return showing each customer’s name and the gross proceeds from the transaction.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 6045 – Returns of Brokers In practice, that means Form 1099-B for each sale of stocks, bonds, commodities, options, and similar financial instruments.2Internal Revenue Service. About Form 1099-B, Proceeds From Broker and Barter Exchange Transactions

There is no minimum dollar amount. If a broker handles the sale, the form gets filed. It shows your gross proceeds, the date of the sale, and for “covered securities,” your adjusted cost basis and whether the gain or loss is short-term or long-term.3Internal Revenue Service. Instructions for Form 1099-B (2026) For items that aren’t covered securities, you’ll need to calculate and report your own cost basis.

Losses get reported too. The 1099-B instructions specifically direct brokers to show losses as negative amounts.3Internal Revenue Service. Instructions for Form 1099-B (2026) Selling at a loss doesn’t keep the transaction off the IRS’s radar.

Online Platforms and Form 1099-K

Online auction platforms and marketplaces usually route payments through third-party settlement organizations rather than acting as brokers. Those processors must file Form 1099-K reporting the total gross amount of payments they settled for you during the year.4Internal Revenue Service. About Form 1099-K, Payment Card and Third Party Network Transactions

The federal threshold for third-party network transactions is $20,000 in gross payments and more than 200 transactions in a calendar year. The American Rescue Plan Act of 2021 originally lowered that to $600, but the One, Big, Beautiful Bill retroactively reinstated the original figures.5Internal Revenue Service. IRS Issues FAQs on Form 1099-K Threshold Under the One, Big, Beautiful Bill Both conditions must be met.

The number on a 1099-K is gross payment volume. It doesn’t subtract auction fees, shipping, or what you originally paid for the item. That gross figure is what the IRS sees, so you’re responsible for showing the correct taxable amount on your return.

Credit and debit card payments are reported separately. When a buyer pays by card, the payment card network reports those proceeds with no minimum dollar or transaction count.6eCFR. 26 CFR 1.6050W-1 – Information Reporting for Payments Made in Settlement of Payment Card and Third Party Network Transactions The $20,000/200 threshold applies only to third-party network transactions.

State Thresholds Can Be Lower

More than a dozen states require 1099-K reporting at thresholds well below $20,000, with several set at $600 and at least one as low as $100. If you sell through a platform operating in those states and you live there, you could receive a state-level 1099-K for amounts the IRS never sees through that form. Check your state’s tax authority for the number that applies to you.

The Tax Is Owed Whether a Form Is Filed or Not

The biggest misconception about auction reporting is that no form means no tax. That’s wrong. You owe tax on every profitable sale of property, even when the transaction falls below the 1099-K threshold and no broker is involved.7Internal Revenue Service. Understanding Your Form 1099-K A private-sale auction where you receive a check directly from the buyer generates no information return at all, but the gain is still taxable. Forms help the IRS verify what you report; they don’t create or eliminate the underlying obligation.

Real estate sold at auction is a separate case, reported on Form 1099-S rather than a 1099-B or 1099-K.8Internal Revenue Service. About Form 1099-S, Proceeds From Real Estate Transactions

The 28% Rate on Collectibles

Most long-term capital gains are taxed at 0%, 15%, or 20%, but collectibles are different. The federal code caps the rate on long-term collectibles gains at 28%, nearly double the 15% rate many people pay on other investments.9Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 1 – Tax Imposed If your ordinary rate is below 28%, you pay your ordinary rate; the 28% is a ceiling, not a flat rate.

Collectibles include works of art, rugs, antiques, metals, gems, stamps, coins, alcoholic beverages, and other tangible personal property the IRS designates.10Internal Revenue Service. Investments in Collectibles in Individually Directed Qualified Plan Accounts That covers most of what traditional auction houses sell. To qualify for the 28% maximum rather than ordinary income rates, you must have held the item for more than one year.11Internal Revenue Service. Topic No. 409, Capital Gains and Losses Sell within the first year and the gain is taxed as ordinary income, which can run as high as 37%.

Figuring Your Cost Basis

The number on a 1099-B or 1099-K is gross proceeds, not taxable income. To figure your actual gain or loss, subtract your cost basis from the sale price. Cost basis is generally what you paid for the item, including any buyer’s premium and related acquisition costs.

Items You Bought

If you purchased the item yourself, your basis is the purchase price plus directly related costs such as auction buyer’s premiums or appraisal fees at the time of acquisition. Keep the original receipt or settlement statement. Without documentation, the IRS could treat your entire sale price as taxable gain.

Inherited Items

Inherited property generally gets a “stepped-up” basis equal to fair market value on the date of the prior owner’s death.12Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 1014 – Basis of Property Acquired From a Decedent If a painting was worth $5,000 when your grandmother passed and you sell it at auction for $12,000, your taxable gain is $7,000, not $12,000. The executor may have elected an alternate valuation date six months after death, so check the estate records. Inherited assets are treated as held long-term regardless of how long you personally owned them, so the long-term rate applies.

Gifts

If someone gave you the item during their lifetime, your basis is generally the same as the giver’s original basis. If fair market value was lower than the giver’s basis at the time of the gift, different rules apply depending on whether you sell at a gain or a loss. Documentation from the giver is the key.

Selling Personal Items at a Loss

This is where casual sellers get tripped up. You clean out the attic, sell furniture for $400 that you bought for $900, and assume there’s nothing to report. Neither part of that assumption is safe.

Federal law does not allow you to deduct losses on the sale of personal-use property.13Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 165 – Losses The IRS confirms it plainly: losses from selling personal items like furniture, clothing, or household goods are not deductible.11Internal Revenue Service. Topic No. 409, Capital Gains and Losses You cannot use a $500 loss on your couch to offset a $2,000 gain on a painting.

If you receive a 1099-K that includes proceeds from personal items sold at a loss, you still need to account for that amount on your return so the IRS doesn’t treat the whole gross figure as income. The IRS recommends reporting the 1099-K amount on Schedule 1 (Form 1040) and then offsetting the portion that represents a personal loss, or alternatively reporting the individual transactions on Form 8949 and Schedule D.14Internal Revenue Service. Form 1099-K FAQs: Common Situations Either method zeroes out the loss transaction without creating a deduction.

Hobby Seller or Business

Sell at auction regularly and the IRS will eventually ask whether you’re running a business or pursuing a hobby. The distinction matters. Business sellers deduct expenses like consignment fees, shipping, restoration, and insurance against their income; hobby sellers cannot use losses from the activity to offset other income.15Internal Revenue Service. Know the Difference Between a Hobby and a Business

The IRS looks at several factors:

  • Whether you run the activity like a business, with accurate books, marketing, and a plan to turn a profit.
  • Whether you’ve made a profit in at least three of the past five years.
  • How much time and effort you put in.
  • Whether you’ve studied the market or consulted experts to improve your results.
  • How much personal enjoyment the activity provides. Recreational appeal draws more scrutiny.

No single factor is decisive. Selling inherited items or clearing out a collection as a one-time event is almost certainly not a business. Buying low at estate sales and reselling at auction every month likely is. Business sellers report on Schedule C; hobby sellers report income on Schedule 1 and cannot deduct expenses against it.

Records to Keep and for How Long

The IRS recommends keeping records related to property sales until the statute of limitations expires for the tax year you reported the sale. In most cases, that’s at least three years from the date you filed the return.16Internal Revenue Service. How Long Should I Keep Records? If you underreport income by more than 25% of the gross income on your return, the window stretches to six years. If you never file a return or file a fraudulent one, there’s no time limit.

The records that matter most for auction sellers are the original purchase receipt or estate valuation, the auction settlement statement showing gross proceeds and any fees deducted, and any appraisals or authentication documents. If you inherited the item, keep a copy of the estate tax return or the appraiser’s valuation used to establish the stepped-up basis. Losing that paperwork can turn a modest gain into a much larger one, because without proof of basis the IRS may treat the entire sale price as profit.