Can You Use Your FSA for Family Members? Spouse, Kids, Dependents

Yes, you can use your FSA for family members, but which family members depends on which FSA you have. A healthcare FSA reimburses eligible medical costs for your spouse, your children through the calendar year they turn 26, and qualifying relatives you financially support. A Dependent Care FSA is narrower: it covers work-related care for children under 13 and for a spouse or dependent of any age who cannot care for themselves. Getting the eligibility wrong turns a tax-free reimbursement into taxable income.

Your Spouse

A legally married spouse qualifies for healthcare FSA reimbursement automatically. There is no dependency test, no income limit, and no requirement that your spouse lack their own insurance. You can pay their medical, dental, and vision costs from your FSA as long as those costs are not already reimbursed by another plan.1Internal Revenue Service. Publication 969 – Flexible Spending Arrangements (FSAs)

The IRS recognizes same-sex marriages for all federal tax purposes, including FSA eligibility, as long as the marriage was valid in the state where it was performed. That recognition holds even if you later move to a state that does not recognize the marriage.2Internal Revenue Service. Revenue Ruling 2013-17

Children Through Age 26

You can use a healthcare FSA for any of your children who are under age 27 at the end of the tax year. In practice, that means coverage runs through the end of the calendar year in which your child turns 26.1Internal Revenue Service. Publication 969 – Flexible Spending Arrangements (FSAs)

This is the most forgiving FSA rule. Your child does not need to live with you. Your child does not need to be a student. Your child does not need to be your tax dependent. Only the age threshold matters. The rule covers biological children, stepchildren, adopted children, and foster children. Once a child turns 27, they no longer qualify unless they meet the qualifying relative test below.

Qualifying Relatives

Beyond your spouse and children under 27, healthcare FSA funds can pay medical expenses for a broader category the IRS calls qualifying relatives. This can include parents, grandparents, siblings, aunts, uncles, in-laws, and even someone unrelated who lives with you full-time, as long as the relationship does not violate local law.3Internal Revenue Service. Publication 502 (2025), Medical and Dental Expenses

The tests are stricter than for a spouse or child. All four must be satisfied:

  • Support. You provide more than half of the person’s total financial support for the year, including housing, food, clothing, and medical care.4Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 152 – Dependent Defined
  • Income. The person’s gross income for the year must be below $5,050.5Internal Revenue Service. Dependents
  • Citizenship or residency. The person must be a U.S. citizen, U.S. national, or a resident of the United States, Canada, or Mexico.4Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 152 – Dependent Defined
  • Household. If the person is not a blood relative, in-law, or step-relative, they must live with you for the entire year.

The income limit trips people up most often. An elderly parent on Social Security may look like they fall below the threshold, but pensions, part-time wages, or investment earnings can push them over. The IRS adjusts this number periodically, so check the current figure at the start of each plan year.

When Siblings Share the Cost of a Parent

The “more than half” support rule causes trouble when several adult children split the cost of caring for an aging parent and no one person clears 50%. The IRS solves this through a multiple support agreement. If you and other family members together provide more than half of a relative’s support, one of you can claim that person for FSA purposes if:

  • You personally contributed more than 10% of the support.
  • No single contributor provided more than half.
  • Every other contributor who provided more than 10% signs a written statement agreeing not to claim the person that year.

The arrangement is documented on IRS Form 2120, and siblings can rotate the claim from year to year.6Internal Revenue Service. Form 2120 Multiple Support Declaration The parent still has to satisfy every other qualifying relative test, including the income limit.

Domestic Partners

An unmarried domestic partner does not qualify automatically the way a spouse does. A domestic partner is only eligible if they meet the IRS definition of a dependent, which in practice means you must provide more than half of their financial support for the year.7Internal Revenue Service. Answers to Frequently Asked Questions for Registered Domestic Partners and Individuals in Civil Unions

Community property law adds a wrinkle. If you and your registered domestic partner share community property and your partner’s support comes entirely from pooled community funds, the IRS treats them as having provided half of their own support, which disqualifies them. Your separate, non-community funds must account for more than half of their support for them to qualify. One advantage over the standard qualifying relative test: the gross income limit does not apply when claiming a domestic partner’s medical expenses under Section 105(b).7Internal Revenue Service. Answers to Frequently Asked Questions for Registered Domestic Partners and Individuals in Civil Unions

Dependent Care FSA: A Different List

A Dependent Care FSA runs on separate rules. It reimburses work-related care that lets you and your spouse hold a job, look for work, or attend school full-time. The eligible people are narrower:

  • Children under 13 who live with you for more than half the year. Once your child turns 13, their care expenses are no longer eligible unless the child has a physical or mental disability that prevents self-care.8Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses
  • A spouse or dependent of any age who cannot dress, feed, or clean themselves due to a physical or mental condition, or who needs constant supervision to prevent injury. They must live with you for more than half the year.9Internal Revenue Service. Child and Dependent Care Credit FAQs

Both Spouses Need Earned Income

A Dependent Care FSA carries a requirement the healthcare FSA does not: both you and your spouse must have earned income for the year. If one spouse stays home without working, the household generally cannot use DCFSA funds.8Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses

There is an exception. If your spouse is a full-time student for at least five months of the year, or is physically or mentally unable to care for themselves, the IRS treats them as having earned income of at least $250 per month with one qualifying dependent, or $500 per month with two or more. If your spouse also works during those months, you use whichever figure is higher: the deemed income or actual earnings.8Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses

Records for a Disabled Dependent

When you claim DCFSA funds for a disabled spouse or dependent, the IRS expects records documenting the nature and expected duration of the disability. A physician’s letter describing the person’s condition and care needs is the cleanest way to meet the requirement.9Internal Revenue Service. Child and Dependent Care Credit FAQs

Divorced or Separated Parents

Divorce splits the two FSA types apart.

Healthcare FSA

Both parents can use their healthcare FSA to pay for a child’s medical care if three conditions are met: the child was in the custody of one or both parents for more than half the year, the parents together provided more than half the child’s support, and the parents are divorced, legally separated, or lived apart for the last six months of the year. A custody agreement that gives the noncustodial parent the right to claim the child as a tax dependent does not change this. Either parent who actually pays a medical bill can seek reimbursement from their own FSA.3Internal Revenue Service. Publication 502 (2025), Medical and Dental Expenses

Dependent Care FSA

Only the custodial parent can claim dependent care expenses under a DCFSA. The IRS defines the custodial parent as the one the child lived with for the greater number of nights during the year. If nights were split equally, the parent with the higher adjusted gross income is treated as the custodial parent. Even if a divorce decree assigns the tax exemption to the noncustodial parent, the noncustodial parent still cannot use a DCFSA for that child’s care.8Internal Revenue Service. Publication 503 (2025), Child and Dependent Care Expenses

What Happens If You Claim Someone Ineligible

Using FSA funds for a person who does not meet the eligibility rules turns the reimbursement into taxable income. The amount is added back to your income for the year, and your FSA administrator may require you to repay the reimbursed money.1Internal Revenue Service. Publication 969 – Flexible Spending Arrangements (FSAs)

Unlike Health Savings Accounts, where non-qualified distributions trigger an additional 20% penalty tax on top of income tax, the IRS does not impose a separate penalty tax for improper FSA reimbursements. The tax bill is still real, though, and repeated improper claims can create compliance problems for your employer’s plan. When in doubt about whether a parent, sibling, partner, or older child qualifies, run through the four qualifying relative tests before submitting the claim, and check the current income limit for the plan year.