Can You Charge a Credit Card Convenience Fee? Legality, Limits, and Disclosure

A business can charge a credit card convenience fee in most of the United States, but only under specific conditions: the fee has to be for an alternative payment channel rather than for using a card at all, it must be a flat dollar amount, and it has to be disclosed before the customer pays. If what you actually want is to pass card-processing costs onto every card-paying customer, that’s a surcharge, not a convenience fee, and it comes with its own separate rulebook.

Convenience Fee or Surcharge: Which One Are You Charging

These two fees get used interchangeably in everyday speech, but the card networks treat the difference as a hard line, and most compliance problems start with mislabeling.

A convenience fee is a flat charge for paying through a channel that isn’t your normal way of doing business. If your standard process is in-person payment and a customer wants to pay over the phone or online instead, the alternate channel is what justifies the fee. A surcharge is a percentage added to a transaction specifically because the customer used a credit card instead of cash or debit.

The practical consequence: a brick-and-mortar store that adds a “convenience fee” to every in-store credit card sale is actually running an illegal surcharge under a friendlier name. An online-only business cannot charge a convenience fee on online payments either, because online is its standard channel. One other hard rule applies across every network: you cannot stack a convenience fee and a surcharge on the same transaction.

Where Credit Card Fees Are Legal

Credit card surcharging became legal nationwide after a class-action settlement between merchants and the major card brands took effect on January 27, 2013. Before that, network rules prohibited it outright. Merchants across the U.S. and its territories can now add a surcharge when a customer pays with a credit card, subject to network rules and state law.1Visa. Surcharging Credit Cards Q&A for Merchants

Debit cards are different. Federal law prohibits surcharging debit transactions nationwide, whether run with a PIN or as signature-based. The prohibition comes from the Durbin Amendment, codified at 15 U.S.C. ยง 1693o-2, which also protects merchants’ rights to offer discounts for cash or debit payments.2Office of the Law Revision Counsel. 15 USC 1693o-2 – Reasonable Fees and Rules for Payment Card Transactions A business that surcharges a debit transaction is violating federal law even if credit card surcharges are perfectly legal in that state.

A handful of states ban credit card surcharges entirely. As of 2025, roughly four states prohibit any surcharge on credit card transactions, though cash discounts remain legal there. Other states allow surcharges but add their own caps or disclosure requirements. This area of law shifts regularly, so check your state attorney general’s website before you start charging anything. Convenience fees, because they attach to the payment channel rather than the card type, are generally treated more leniently, but state-specific restrictions can still apply.

How Much You Can Charge

Even where state law allows a surcharge, the card networks set their own ceilings, and those ceilings usually bind tighter than state law. Every major network also enforces a floor-level rule that overrides any higher cap: your surcharge can never exceed your actual cost of processing the transaction, known as the merchant discount rate. If your processing cost on a particular card is 2.1%, your surcharge is capped at 2.1%.

Visa caps surcharges at 3% of the transaction amount or the merchant’s discount rate, whichever is lower. For convenience fees specifically, Visa requires a flat dollar amount rather than a percentage, and the fee is only permitted when the customer pays through a channel that differs from the merchant’s standard payment method.3Visa. Visa Rules Mastercard sets its surcharge cap at 4% or the merchant discount rate, whichever is lower, with convenience fee rules that track closely to Visa’s alternative-channel requirement.

Discover permits surcharging without a separate waiting period but requires that the surcharge be applied equally to all credit card brands you accept. If you surcharge Visa and Mastercard, you must surcharge Discover at the same rate. American Express follows a similar equal-treatment principle and requires clear point-of-sale disclosure.

Disclosure Rules That Actually Get Enforced

Disclosure is where enforcement bites. The FTC’s Rule on Unfair or Deceptive Fees requires businesses to disclose every charge excluded from the displayed price before the customer is prompted to pay. The disclosure has to spell out the nature, purpose, and amount of the charge. The FTC has specifically said that vague labels like “convenience fee,” “service fee,” or “processing fee” are not adequate on their own. You have to explain what the fee is actually for.4Federal Trade Commission. The Rule on Unfair or Deceptive Fees Frequently Asked Questions

Visa and Mastercard both require disclosure at three points: the entrance to the business or the website’s landing page, the point of sale before the transaction is completed, and on the receipt as a separate line item.1Visa. Surcharging Credit Cards Q&A for Merchants The customer must have a real opportunity to choose a different payment method and avoid the fee. If credit cards are the only payment method you accept, you generally cannot surcharge at all, because there is no fee-free alternative.

Setting Up Fees the Right Way

Turning on a fee is not a terminal setting. The card networks require specific steps before you can begin surcharging, and skipping them is one of the fastest ways to lose the ability to accept cards.

  • Confirm surcharging is legal in your state, and note any state-specific caps or disclosure rules.
  • Notify the card networks in writing. Visa requires at least 30 days’ advance notice through its online portal, and your payment processor can usually handle the Mastercard notification.1Visa. Surcharging Credit Cards Q&A for Merchants
  • Pull your merchant discount rate for each card brand. Your surcharge cannot exceed that rate or the network cap, whichever is lower.
  • Update your point-of-sale system so the surcharge appears as a separate line item rather than being folded into the price.
  • Post signage at the entrance, at the register, and on your website, and make sure the receipt shows the fee separately.

For a convenience fee rather than a surcharge, the setup is different. Confirm the channel you’re charging on is a genuine alternative to your primary channel, set the fee as a flat dollar amount, and give the customer a way to pay through the standard channel without the fee.

Cash Discounts as an Alternative

If surcharging feels too complicated, or your state prohibits it, a cash discount program reaches a similar economic result through a different legal structure. Instead of adding a fee to credit card transactions, you build processing costs into your listed prices and then offer a discount to customers who pay with cash or debit. The customer’s bottom line is the same, but the law treats the two very differently.

Federal law explicitly protects a merchant’s right to offer discounts for cash, check, or debit payments and prohibits card networks from restricting the practice.2Office of the Law Revision Counsel. 15 USC 1693o-2 – Reasonable Fees and Rules for Payment Card Transactions Cash discount programs are legal in all 50 states, including those that ban surcharges. The critical requirement is that the discount be framed as a reduction from the standard listed price, not as a penalty for using a card. Signage, receipts, and pricing all have to reflect the higher price as the baseline.

What Happens If You Get It Wrong

Non-compliant fees carry real consequences. A customer who notices an improper surcharge can file a chargeback, and the card network will usually side with the customer. Networks also investigate complaints directly. Repeated violations can lead to fines or termination of your merchant processing agreement, which means losing the ability to accept cards at all.

In states that ban surcharges, the state attorney general’s office can bring enforcement actions carrying civil penalties. Some states also allow private lawsuits, which can turn into class actions when the surcharging reached a large number of customers. The processing savings a non-compliant fee generates are small; the exposure from losing card acceptance or defending a lawsuit is not. Setting up correctly the first time, with the 30-day notification, proper disclosure, and the right fee math, is far cheaper than cleaning up afterward.