Can You Cash a Check Made Out to Cash? Where to Go and Limits

Yes, you can cash a check made out to “Cash.” Under the Uniform Commercial Code, writing “Cash” on the payee line turns the check into a bearer instrument, which means whoever physically holds it has the right to collect the money. You still need to walk into a bank with ID and sign the back, but you don’t need to be a named payee, because there isn’t one.

Why a Check to “Cash” Belongs to Whoever Holds It

Most checks name a specific person, and only that person or their endorsed designee can collect. A check written to “Cash” works differently. UCC § 3-109 makes a check payable to bearer when it’s made payable to “cash” or when no payee is listed at all.1Legal Information Institute (LII) / Cornell Law School. UCC 3-109 – Payable to Bearer or to Order Possession alone establishes the right to payment, and under UCC § 3-201 a bearer instrument “may be negotiated by transfer of possession alone.”2Legal Information Institute (LII) / Cornell Law School. UCC 3-201 – Negotiation No signature, no paperwork, no formal handoff. That’s what makes these checks liquid, and it’s also what makes them dangerous if lost.

What You Need at the Counter

The law doesn’t require you to endorse a bearer check, but the bank will. Expect to sign the back in the endorsement area before the teller processes it. That signature creates a paper trail linking you to the transaction.

You’ll also need government-issued photo ID. The Consumer Financial Protection Bureau confirms that banks and credit unions can require identification before cashing any check.3Consumer Financial Protection Bureau. I Tried to Cash a Check at a Bank/Credit Union Where I Don’t Have an Account – Is That Allowed? A driver’s license, passport, or military ID will do. Tellers typically write your ID number on the back of the check so the bank can trace who received the funds if something goes wrong.

Where to Take It

The Bank Printed on the Check

The safest option is the bank named on the check itself. That institution holds the account the check is drawn on and can verify the funds in real time. A bank is not obligated to cash a check for a non-customer, but many will if the check is drawn on one of their accounts, the funds are there, and you show valid ID.4Consumer Financial Protection Bureau. Can I Cash a Check at Any Bank or Credit Union? Non-customers often pay a small fee, commonly around $8 at larger banks.

Your Own Bank or Credit Union

Your own bank is usually the fastest option because they already have your signature and account information. They may cash it outright or require you to deposit it first and wait one or two business days for the funds to become available.4Consumer Financial Protection Bureau. Can I Cash a Check at Any Bank or Credit Union?

Check-Cashing Stores

Retail check-cashing businesses serve people without traditional bank accounts. Fees generally run from about 1.5% to 3.5% of the check’s face value. These stores can refuse bearer checks based on their own risk policies, and many cap how large a check they’ll process. On larger amounts, the convenience gets expensive.

Skip the Mobile App

Don’t count on depositing a check made out to “Cash” through your banking app. Most banks require mobile deposits to be made payable to the account holder by name. Fifth Third Bank’s mobile deposit policy, for example, requires checks to be “made payable to and endorsed by the account holder,” which effectively excludes bearer checks. Plan on a branch or ATM visit in person.

Don’t Wait Too Long

A check made out to “Cash” doesn’t stay good forever. Under UCC § 4-404, a bank has no obligation to honor a check presented more than six months after the date written on it.5Legal Information Institute (LII) / Cornell Law School. UCC 4-404 – Bank Not Obliged to Pay Check More Than Six Months Old The bank can still choose to pay a stale-dated check in good faith, but it’s under no duty to. If you’re holding a bearer check, cash it sooner rather than later. After six months you may need to go back to the person who wrote it for a replacement.

If the Check Is for More Than $10,000

Cashing a single check or multiple checks totaling more than $10,000 in cash on the same day triggers a federal reporting requirement. Under the Bank Secrecy Act, the bank must file a Currency Transaction Report with FinCEN. It isn’t optional for the bank, and there’s nothing you can do to prevent it.

What creates real legal trouble is trying to work around the threshold. Breaking a large check into smaller transactions across multiple days or branches to stay under $10,000 is a federal crime. Under 31 U.S.C. § 5324, deliberately structuring transactions to evade reporting requirements carries serious penalties even if the money itself is completely legitimate.6Office of the Law Revision Counsel. 31 USC 5324 – Structuring Transactions to Evade Reporting Requirement Prohibited If you need to cash a check over $10,000, do it in one transaction. The report itself is routine paperwork; trying to avoid it is what draws attention.

If You Wrote One and Lost It

Losing a bearer check is essentially like dropping cash on the sidewalk. If you wrote the check, contact your bank immediately and place a stop payment order under UCC § 4-403, which tells the bank to refuse payment if the check is presented.7Legal Information Institute (LII) / Cornell Law School. UCC 4-403 – Customer’s Right to Stop Payment; Burden of Proof of Loss Banks typically charge $20 to $35 for the service. Speed matters. The order only works if it reaches the bank before someone cashes the check.

Once a bearer check has been cashed by whoever found it, your options narrow. Because the instrument is payable to the holder by definition, the bank generally isn’t on the hook for paying it out to a stranger. Your recourse shifts to going after the unauthorized person directly, which means identifying them from the bank’s transaction records and pursuing them yourself.

It gets harder still if the check moves through more than one set of hands. Under UCC § 3-302, someone who takes a negotiable instrument in good faith, for value, and without notice of a problem qualifies as a holder in due course and takes the check free of most claims the original parties could raise.8Legal Information Institute (LII) / Cornell Law School. UCC 3-302 – Holder in Due Course That’s the underlying reason many advisors tell people to name a payee whenever they can, and to treat a check written to “Cash” with the same care they’d give the equivalent in currency.