Yes, tithes can be deducted on your federal taxes when they go to a qualifying religious organization, but whether you actually see a tax benefit depends on how you file. Most tithers need to itemize on Schedule A, which only pays off when total itemized deductions exceed the standard deduction. Starting in 2026, two changes reshape the math: taxpayers who take the standard deduction can deduct up to $1,000 in charitable giving ($2,000 for joint filers), and itemizers face a new 0.5% AGI floor that trims the deduction on the first slice of their giving.
Do You Need to Itemize?
The traditional charitable deduction, including tithes, lives on Schedule A. To benefit, your itemized deductions (tithes plus mortgage interest, state and local taxes, medical expenses, and the rest) have to clear the standard deduction. For 2026, that standard deduction is $16,100 for single filers, $32,200 for married couples filing jointly, and $24,150 for heads of household.1Internal Revenue Service. Rev. Proc. 2025-32
The gap is real for many households. A married couple earning $60,000 and tithing 10% gives $6,000 to their church, which by itself doesn’t come close to the $32,200 threshold. Without other significant deductions, itemizing wouldn’t help.
New for 2026, standard-deduction filers can deduct up to $1,000 in charitable contributions ($2,000 for joint filers) as an above-the-line adjustment. It’s the first nonitemizer charitable deduction since a temporary COVID-era provision expired after 2021, and it gives regular tithers at least a partial break even when they don’t itemize.
Which Tithes Actually Qualify
The organization receiving your tithe must be tax-exempt under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.2Office of the Law Revision Counsel. 26 U.S. Code 501 – Exemption From Tax on Corporations, Certain Trusts, Etc. Nearly every established church, synagogue, mosque, and temple in the country meets that standard. Churches have a built-in advantage: the IRS automatically treats them as tax-exempt without requiring an application, so your church doesn’t need a determination letter or an IRS database listing for your gift to count.3Internal Revenue Service. Churches, Integrated Auxiliaries and Conventions or Associations of Churches
Money given directly to an individual is not deductible, even when the recipient is a pastor, missionary, or someone in genuine need. The gift has to go to the organization. If you want to support a specific missionary, route the donation through the church or mission group so the funds are received and distributed by the organization itself.
Payments where you get something back are only partly deductible. Tuition, event tickets, and facility rentals fall into this category. Only the amount above the fair market value of what you received qualifies as a charitable contribution. When a payment exceeds $75 and the organization gives you goods or services in return, it has to provide a written disclosure estimating the value of those benefits.4Internal Revenue Service. Charitable Contributions Quid Pro Quo Contributions
How Much of Your Tithe You Can Deduct
Your charitable deduction is capped as a share of adjusted gross income, and the ceiling depends on what you give.5Internal Revenue Service. Charitable Contribution Deductions Cash gifts to a church are deductible up to 60% of AGI. Appreciated property held longer than a year, given to a church, is capped at 30% of AGI at fair market value. Cash to certain private foundations is limited to 30%, and appreciated property to private foundations to 20%.
Most tithers giving cash never approach the 60% ceiling. If your giving does exceed the limit, the excess carries forward for up to five years under the same percentage rules.6eCFR. 26 CFR 1.170A-10 – Charitable Contributions Carryovers of Individuals
The New 0.5% AGI Floor
Beginning in 2026, itemizers can only deduct charitable contributions that exceed 0.5% of AGI. On a $100,000 AGI with $5,000 in tithes, the first $500 produces no deduction, leaving $4,500 deductible. A donor with $500,000 AGI giving $20,000 loses $2,500 to the floor and deducts $17,500.
The floor bites hardest on smaller donors in proportional terms. Someone earning $80,000 who tithes $1,000 loses $400 to the floor, cutting the deduction by 40%. Amounts lost to the floor can be added to your carryforward and potentially deducted in a later year, so the same dollars aren’t penalized twice.
Top-Bracket Cap
Taxpayers in the top marginal bracket face an added limit in 2026: the value of itemized deductions, including charitable contributions, is capped at 35% rather than the full 37% rate. A dollar of tithes saves 35 cents in federal tax instead of 37 cents for the highest earners.
What Records You Need
Documentation is where legitimate deductions get lost in an audit. The IRS puts the burden of proof on you, and the requirements scale with the size of the gift.
Single Gifts Under $250
For any single cash contribution under $250, you need either a bank record (canceled check, bank or credit card statement) or a written communication from the church showing its name, the date, and the amount.7Internal Revenue Service. Publication 1771 – Charitable Contributions Substantiation and Disclosure Requirements Most churches send annual giving statements covering every weekly contribution, which handles this cleanly.
Single Gifts of $250 or More
For any single contribution of $250 or more, you need a contemporaneous written acknowledgment from the church. Contemporaneous means you must have it in hand before you file the return for that tax year. It has to state the dollar amount (or describe donated property) and say whether the church gave you any goods or services in return. If nothing was provided, the letter must say so explicitly.8Internal Revenue Service. Topic No. 506 – Charitable Contributions Your own bank records will not substitute for this letter at the $250 threshold, and the IRS is strict about it.
Payroll and Electronic Giving
If your tithe comes out of your paycheck through an employer giving program, you need a pledge card from the organization plus a pay stub, W-2, or other employer document showing the amount withheld and paid over. For electronic transfers and online giving platforms, a bank or credit card statement combined with the church’s annual acknowledgment generally covers you.
Tithing With Stock or Property
Tithes don’t have to be cash. Donors sometimes give appreciated stock, real estate, or other property. When you donate property, the deductible amount is generally the fair market value on the date of the gift, meaning what a willing buyer would pay a willing seller with neither under pressure.
Two situations knock the deduction down to your cost basis instead of fair market value. First, if you’ve held the asset a year or less, or it would produce ordinary income on sale, you can only deduct what you paid for it. Second, if the church uses donated tangible personal property for something outside its exempt purpose (unrelated use), the deduction also drops to cost basis.
Non-cash donations over $500 require Form 8283 filed with your return.9Internal Revenue Service. Instructions for Form 8283 – Noncash Charitable Contributions Once a non-cash gift exceeds $5,000 in claimed value, you need a qualified appraisal from an independent appraiser, and both the appraiser and the church have to sign Section B of Form 8283.10Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 170 – Charitable, Etc., Contributions and Gifts Publicly traded securities, cash, and certain vehicles with a qualified acknowledgment skip the appraisal requirement regardless of value. Donating appreciated stock to a church can be especially tax-efficient: you deduct full market value and avoid capital gains tax on the appreciation, with no formal appraisal required when the stock trades on a public exchange.
Bunching Tithes to Beat the Standard Deduction
Regular giving spread across the year often isn’t enough to make itemizing worthwhile. A single filer earning $60,000 who tithes $6,000 falls well short of the $16,100 standard deduction even after adding typical itemized items. The tithe is real; the tax benefit beyond the new $1,000 nonitemizer deduction is zero.
Bunching is one way around this. You concentrate two or three years of giving into a single tax year. Instead of $6,000 annually, you give $18,000 in one year and nothing the next two. In the bunching year, the higher charitable total may push your itemized deductions past the standard deduction and produce meaningful savings. In the off years, you take the standard deduction plus the nonitemizer deduction.
A donor-advised fund makes bunching more workable. You contribute a lump sum to the fund in your bunching year, claim the full deduction that year, and distribute grants to your church on a steady schedule over the following years. Your church still receives regular support while you capture the tax benefit upfront. Most major investment firms offer donor-advised funds with modest minimums.
How to Claim Tithes on Your Return
If you itemize, report total charitable contributions, tithes included, on Schedule A of Form 1040. Cash and non-cash contributions go on separate lines. The Schedule A total reduces taxable income, not AGI, so it applies after AGI is calculated.11Internal Revenue Service. Deducting Charitable Contributions at a Glance
If you’re taking the nonitemizer deduction instead, it comes off as an above-the-line adjustment that reduces AGI directly. Schedule A isn’t required, but the same substantiation rules apply to your contributions.
Any non-cash donation over $500 requires Form 8283 attached to your return.12Internal Revenue Service. About Form 8283, Noncash Charitable Contributions For property valued over $5,000, Section B needs signatures from both the appraiser and the church. If you’re carrying forward excess contributions from a prior year, track those amounts and apply them in the earliest available year, because unused carryforwards expire after five years with no extension.