Can a Coverdell Be Rolled Into a 529? Steps, Taxes, and Limits

Rolling a Coverdell into a 529 is allowed under federal tax law, and the transfer is tax-free when the receiving 529 is set up for the same beneficiary or a qualifying family member. The mechanism works because a contribution to a 529 plan counts as an eligible education expense under the Coverdell rules, so the distribution avoids both income tax on earnings and the 10 percent additional tax.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 530 – Coverdell Education Savings Accounts

Who the 529 Beneficiary Can Be

The tax-free treatment depends entirely on who is named on the receiving 529 account. Two options qualify: the same beneficiary listed on the Coverdell, or a family member of that beneficiary.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 530 – Coverdell Education Savings Accounts

“Family member” for this purpose is defined broadly through the 529 statute’s cross-reference to the tax code:2Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 152 – Dependent Defined3Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 529 – Qualified Tuition Programs

  • The beneficiary’s spouse
  • Sons, daughters, grandchildren, and further descendants
  • Brothers, sisters, stepbrothers, stepsisters
  • Mothers, fathers, grandparents, and further ancestors
  • Stepparents
  • Nieces and nephews
  • Aunts and uncles
  • Sons-in-law, daughters-in-law, fathers-in-law, mothers-in-law, brothers-in-law, and sisters-in-law
  • First cousins
  • Spouses of any of the above

Send the money to a 529 beneficiary outside that list and the distribution becomes taxable, with the 10 percent additional tax layered on top of the earnings portion.

Direct Transfer or Indirect Rollover

Two mechanics are available, and they carry different risk profiles.

Direct Trustee-to-Trustee Transfer

The Coverdell custodian sends the funds straight to the 529 plan administrator. You never handle the money. Contact both institutions to coordinate; the 529 administrator will supply a rollover form for the Coverdell custodian to process. When the transfer is completed this way, the Coverdell custodian reports it on Form 1099-Q with box 4a checked to indicate a direct transfer to a qualified tuition program.4Internal Revenue Service. Instructions for Form 1099-Q This is the cleaner path because there is no window to miss.

Indirect Rollover

Here the Coverdell custodian pays out the funds, either to you or to the 529 plan “for the benefit of” the beneficiary, and you complete the deposit yourself. The Coverdell statute provides a 60-day window for rollovers between Coverdell accounts, and financial institutions commonly apply the same standard to Coverdell-to-529 transfers.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 530 – Coverdell Education Savings Accounts Miss it and the distribution can be treated as a non-qualified withdrawal, meaning the earnings portion is taxed as ordinary income and hit with the 10 percent additional tax.

What to Gather Before You Start

Have this ready for both accounts:

  • Coverdell ESA and receiving 529 account numbers
  • Social Security numbers for the account owner and the beneficiary on each account
  • The basis (after-tax contributions) and earnings (investment growth) breakdown for the Coverdell balance

The 529 plan provider’s rollover form will ask you to certify that the transfer qualifies for tax-free treatment and to report how much of the amount is basis versus earnings. The 529 administrator uses that split to track the tax status of the funds. When you later withdraw from the 529, the plan needs to know what portion was earnings.

If you cannot pin down the basis-and-earnings split, ask the Coverdell custodian before you initiate anything. When a custodian cannot provide that breakdown, IRS instructions direct them to leave the earnings and basis boxes blank on Form 1099-Q and instead report the account’s fair market value at year-end.4Internal Revenue Service. Instructions for Form 1099-Q That shifts the recordkeeping burden onto you at tax time, so get the numbers up front.

Tax Reporting for the Year of the Transfer

The Coverdell custodian issues Form 1099-Q for the year the distribution occurs, showing the total distributed, the earnings, and the basis. For a direct transfer to a 529, box 4a is checked.4Internal Revenue Service. Instructions for Form 1099-Q You should receive the form by early February of the following year.5Internal Revenue Service. Topic No. 310, Coverdell Education Savings Accounts

If the 1099-Q is coded as a direct transfer, reporting is straightforward. For an indirect rollover, keep records of the date you received the funds and the date you deposited them into the 529 in case the IRS questions the transaction. Then check the 529 plan’s confirmation statement to verify that the amount, the basis-and-earnings split, and the beneficiary name all match your records.

Gift Tax and Aggregate Contribution Limits

The rollover counts as a contribution to the 529, which is treated as a completed gift to the beneficiary. For 2026 the annual gift tax exclusion is $19,000 per recipient.6Internal Revenue Service. 529 Plans: Questions and Answers If the transfer plus any other gifts to the same beneficiary during the year clear that number, file IRS Form 709, though tax is unlikely unless you have exceeded your lifetime exemption.

The amount also counts against the 529’s aggregate lifetime contribution limit, which each state sets. Those caps generally run $235,000 or more, so a typical Coverdell balance will not push you close. If you have been making separate large 529 contributions, confirm the combined total stays under the state plan’s ceiling.

State Tax Deduction Recapture

If you have already claimed a state income tax deduction or credit for contributions to an existing 529 and now plan to route the Coverdell funds into a different state’s plan, check your state’s recapture rules. In roughly a dozen states, moving money out of the in-state plan requires you to add back previously deducted amounts to state taxable income for the year of the transfer. Some states apply recapture only for out-of-state rollovers; others apply it to any non-qualified withdrawal.

Rolling the Coverdell into an existing in-state 529 typically avoids the issue because no money leaves the state plan. The concern arises mainly when you open a new 529 in a different state to receive the Coverdell funds.

How the Choice of 529 Affects a Future Roth Rollover

Since 2024, the SECURE 2.0 Act has allowed unused 529 funds to be rolled into a Roth IRA in the beneficiary’s own name, subject to strict conditions:

  • The 529 account must have been open more than 15 years before any Roth rollover
  • Only contributions (and their earnings) made more than five years before the distribution are eligible
  • The amount rolled over in a year cannot exceed the IRA contribution limit for that year, which is $7,500 for 2026 if the beneficiary is under 50, reduced by any other IRA contributions the beneficiary made that year7Internal Revenue Service. Retirement Topics – IRA Contribution Limits
  • Lifetime cap of $35,000 per beneficiary
  • Direct trustee-to-trustee only

These limits come from the provision SECURE 2.0 added to the 529 statute.3Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 529 – Qualified Tuition Programs

The detail that matters when you choose which 529 receives the Coverdell money is the 15-year clock. The statute measures 15 years from when the 529 was opened, not from when the Coverdell was established. Roll into a brand-new 529 and that clock starts at zero, even if the Coverdell has been open for a decade. Rolling into an existing 529 that has already been open for several years preserves more of that timeline.8Internal Revenue Service. Publication 590-A, Contributions to Individual Retirement Arrangements (IRAs) The 5-year rule applies separately to the contributions themselves: amounts rolled from the Coverdell are treated as new 529 contributions on the date they arrive, and those specific dollars will not be eligible for a Roth rollover until five years later.