Are Concierge Doctor Fees HSA Eligible? DPC and the 2026 Change

Concierge doctor fees are generally not HSA eligible when they pay for access, availability, or membership, but the portion of a retainer tied to actual clinical services does qualify, and starting January 1, 2026, fees for a qualifying direct primary care arrangement can be paid from an HSA within monthly dollar caps. The distinction turns on what the IRS considers medical care versus what it treats as paying for convenience or coverage.

Why a Concierge Retainer Usually Doesn’t Qualify

The IRS ties HSA eligibility to a single question: does the payment go toward diagnosing, treating, preventing, or managing a specific condition? Under federal tax law, medical care means amounts paid for exactly that purpose, not payments that promote general wellness or improve access to a physician.1Office of the Law Revision Counsel. 26 USC 213 – Medical, Dental, Etc., Expenses2Internal Revenue Service. Publication 502, Medical and Dental Expenses

Concierge practices typically charge a recurring retainer, often between $200 and $800 per month, in exchange for same-day appointments, 24/7 phone access, longer visits, and a smaller patient panel. Those benefits are about convenience and availability. A flat retainer that buys you the right to see a physician, without tying the payment to any particular clinical service, doesn’t meet the IRS standard for medical care.

There’s a second problem. If the IRS views the retainer as functioning like an insurance premium, it runs into the separate rule that HSA funds cannot pay for insurance.3Internal Revenue Service. Publication 969, Health Savings Accounts and Other Tax-Favored Health Plans The narrow exceptions to that rule cover long-term care insurance, COBRA continuation coverage, premiums while receiving unemployment benefits, and Medicare premiums (other than Medigap) once you turn 65. A concierge retainer doesn’t fit any of them.

The Portion That Does Qualify

When a retainer bundles administrative access with actual medical services, only the amount allocated to clinical care is eligible for HSA reimbursement. If your $500 monthly retainer includes a wellness exam, bloodwork, and a metabolic panel, the charges attributable to those specific procedures qualify. The remaining amount covering after-hours availability, email access, or scheduling priority does not.

To claim the clinical portion, your practice needs to give you an itemized breakdown separating the two. Without that separation, you don’t have a defensible basis for calling any part of the retainer a qualified medical expense.

2026 Change: Direct Primary Care Fees

Effective January 1, 2026, a new federal law changed the tax treatment of direct primary care (DPC) arrangements. The One, Big, Beautiful Bill Act added provisions specifying that fees for a qualifying DPC arrangement are treated as medical expenses payable from an HSA, not as insurance premiums.4Internal Revenue Service. Treasury, IRS Provide Guidance on New Tax Benefits for Health Savings Account Participants Under the One, Big, Beautiful Bill Before this change, enrolling in a DPC arrangement while holding a high-deductible health plan could disqualify you from contributing to an HSA at all, because the IRS treated DPC as a separate health plan providing pre-deductible coverage.5Internal Revenue Service. Notice 2026-05 – Expanded Availability of Health Savings Accounts Under the OBBBA

To qualify under the new rules, the arrangement must meet all of the following:

  • Covers only primary care services delivered by primary care practitioners.
  • Charges a fixed periodic fee as the sole compensation, with no per-visit charges or insurance billing.
  • Does not cover procedures requiring general anesthesia or prescription drugs other than vaccines.

There’s also a monthly fee cap that determines whether you keep your HSA contribution eligibility. For 2026, total DPC fees cannot exceed $150 per month for individual coverage or $300 per month for a family arrangement, with inflation adjustments in later years.5Internal Revenue Service. Notice 2026-05 – Expanded Availability of Health Savings Accounts Under the OBBBA If your fees stay within these limits, you can pay them from your HSA and continue making new HSA contributions. If your fees exceed the limits, you can still reimburse them from existing HSA funds as qualified medical expenses, but you lose eligibility to contribute to your HSA for any month you’re enrolled in that arrangement.

Does Your Practice Qualify as DPC or Not?

The 2026 change only reaches arrangements that meet the statutory definition of a direct primary care service arrangement. Many concierge practices don’t qualify, and the distinction controls how the IRS treats your fees.

DPC practices charge a flat monthly fee for primary care, don’t bill insurance, and focus on routine and preventive care like office visits, basic lab work, chronic disease management, and vaccinations. Traditional concierge practices often charge higher retainers and offer broader services such as executive physicals, coordinated specialty referrals, and extensive wellness programs. Many still bill your insurance on top of the retainer. A practice that provides services beyond primary care, includes prescription drugs other than vaccines, or structures its fees as anything other than a fixed periodic payment will not qualify.

If your practice doesn’t meet the DPC definition, the older analysis still governs: only the portion of your retainer paying for specific clinical services is HSA eligible, and the access or convenience portion is not. Ask your practice directly whether it has structured its arrangement to qualify under the 2026 provisions.

Documentation You Need

Getting the right paperwork is the single most important step in protecting a tax-free withdrawal. At minimum, you need an itemized billing statement that separates any access or membership fee from charges for specific medical services. The statement should include:

  • Patient name and date of service.
  • Description and type of each expense.
  • Dollar amount for each line item.
  • CPT codes, the five-digit numbers the healthcare industry uses to identify specific clinical procedures such as a blood panel, an office visit for a diagnosed condition, or a vaccination.

CPT codes are your strongest proof that a payment went toward a recognized medical procedure rather than physician availability. If your practice bundles services into the retainer without breaking them out, ask for a revised statement before submitting the expense to your HSA administrator.

For services in a gray area, such as health coaching or advanced screening panels, your physician can write a letter of medical necessity explaining why the service was clinically required to treat or manage a specific condition. The letter should name the diagnosis and connect it to the service. Most concierge and DPC practices are used to these requests.

Whichever method you use to pay, keep copies of every itemized statement, CPT-coded bill, and letter of medical necessity. HSA distributions get reported on IRS Form 8889 when you file your tax return, even if every dollar went to qualified expenses.6Internal Revenue Service. Instructions for Form 8889 Your documentation is what proves those distributions were legitimate if the IRS asks.

What Happens If You Get It Wrong

Using HSA funds for an expense that doesn’t qualify, including the convenience or access portion of a concierge retainer, adds the amount to your taxable income for the year and triggers an additional 20% tax penalty.6Internal Revenue Service. Instructions for Form 8889 On a $5,000 non-qualified distribution, the penalty alone could run roughly $1,000 on top of regular income tax.

The 20% penalty goes away once you turn 65, become disabled, or die. After age 65, you can withdraw HSA funds for any purpose and owe only regular income tax, with no penalty, though withdrawals for qualified medical expenses remain completely tax-free.6Internal Revenue Service. Instructions for Form 8889 Given those stakes, pinning down the itemized documentation before you submit a concierge-related claim is worth the effort.